Auteursarchief: bertwebbink

Orgelpad 23 juli 2020 naar Enter, Nijverdal en Bornerbroek en 31 juli naar Ahaus.

Op 23 juli 2020 ben ik, samen met Jan en Ab Kristiaans op bezoek geweest bij de Hervormde Kerk in Enter, de Regenboog in Nijverdal en in de St. Stephanuskerk in Bornerbroek. In Enter en Nijverdal hebben we twee Mense Ruiter-orgels bespeeld en in Bornerbroek een Vermeulen-orgel. We zijn weer erg gastvrij ontvangen, jammer dat Ab wegens een breuk in zijn voet niet kon spelen, maar we hebben overal weer mooie foto’s en geluidsopnames kunnen maken.

Op 31 juli waren we ‘s middags te gast bij Jan Willem Docter in de Pfarrkirche Mariä Himmelfaht in Ahaus. Daar staat sinds 2018 een Fleiter-orgel, dat grotendeels is samengesteld uit de twee bestaande orgels in de kerk, waarbij het orgel ook is uitgebreid. Jan Willem was zo vriendelijk om op speciaal verzoek het prachtige Marche Funèbre et Chant Sérafique van Guimant te spelen, erg indrukwekkend. We hebben hier ook prachtige opnames kunnen maken. Jan Willem, erg bedankt voor de gastvrijheid en vriendelijke ontvangst!

Op de pagina’s van de desbetreffende kerken vindt u alle foto’s en geluidsopnames, we wensen u minstens zoveel plezier toe als wij gehad hebben.

Hartelijke groet, namens Ab en Jan,

Bert Webbink

Site is weer up-to-date!

Het heeft even geduurd, maar nu is de site weer bijgewerkt!

Achtereenvolgens zijn de pagina’s van Diepenheim, Delden (oude en Nieuwe Blasius), Den Ham, Hoge Hexel, Rijssen (RK en Schildkerk), Wierden (RK) toegevoegd aan de lijst van orgels die we hebben bezocht. Daarnaast zijn er op deze pagina’s ook weer verschillende geluidsopnames te beluisteren.

Zaterdag 16 mei gaan we opnieuw op orgelpad, deze keer naar Emmen (Roelf Meijer-orgel uit 1873), Dalen (Scheuer 1850) en Coevorden (Johannes Winkels 1896). Fijn dat we ook daar weer welkom zijn!

Hartelijke groet, Bert

Orgelpad naar Veenendaal, Ede en Barneveld

Morgen gaan we weer op pad, deze keer naar de Veluwe, We starten in Veenendaal met een imposant orgel van Wilhelm Sauer uit 1928 met 52 stemmen, daarna gaan we naar de oude kerk in Ede waar een van Dam (31 stemmen) uit 1877 op ons wacht. Ten slotte gaan we naar De Hoeksteen in Barneveld met zijn BAG orgel dat uitgebreid is tot 38 stemmen en verplaatst door Ide Boogaard uit Rijssen.

We maken er weer een mooie dag van!

Hartelijke groet, mede namens Ab en Jan Kristiaans,

Bert

Laatste loodjes huisorgel Bert

Binnenkort is het zover:

Mijn huisorgel wordt na een behoorlijke restauratie weer in ere hersteld. Voor de restauratie, zie de foto’s hieronder.

 

De mixtuur wordt omgebouwd tot sesquialter (discant), er komt vilt onder de toetstractuur en de 6 zwaarste pijpen van de holpijp 8vt worden vervangen door houten pijpen. Hiervoor wordt er een nieuwe stok gemaakt waar ze met conducten op worden aangesloten.

 

Alle ringen in de slepen zijn vervangen

Geluidsopnames

De geluidsopnames uit Wierden, Almelo en Vriezenveen staan online.

Vanaf 2017 staan de nieuwe geluidsopnames steeds onderaan de pagina met de foto’s en dispositie van de desbetreffende kerk. Op den duur worden ook de bestaande geluidsopnames, die nu nog op de pagina ‘geluidsopnames’ staan, op deze manier verwerkt.

Hartelijke groet,

Bert Webbink

Orgelpad naar Wierden, Almelo en Vriezenveen

Op 24 april 2017 zijn Ab, Jan en ik weer op orgelpad geweest, deze keer niet zo ver van huis: Wierden, Almelo en Vriezenveen.

We hebben de Hervormde Dorpskerk in Wierden bezocht, daar staat een Pels-orgel uit 1945, daarna zijn we richting Almelo vertrokken, eerst naar de Sint Georgius-basiliek met daarin drie orgels, een Vermeulen-orgel uit 1959, een Vierdag-transeptorgel uit 1974 en een Klop-kistorgel uit 2008. Vervolgens hebben we de Grote- of Sint Georgkerk in Almelo bezocht met daarin twee orgels, een van Leeuwen-orgel uit 1963 en een Vierdag-koororgel uit 1960. Als laatste vertrokken we naar Vriezenveen om het Pels & van Leeuwen-orgel uit 1968 te bespelen. Een mooi detail is dat de engelen van het oude Naber-orgel, dat voorheen in Vriezenveen stond en nu in de Open Hofkerk in Apeldoorn staat, later terug gevonden zijn en nu aan de  muur in de grote kerk in Vriezenveen in ere hersteld zijn. Bert Brouwer heeft er een stukje over geschreven in het kerkblad van de Open Hofkerk in Apeldoorn. Dit stukje wil ik u niet onthouden:

Orgelnieuws

Als eerste nieuws wil ik beginnen met ons eigen Naber-Reil OHK orgel. Onlangs is een deel van de orgelpijpen door ons gestemd, de zogenaamde tongwerken. Deze pijpen van de klarinet en de trompet, zijn voorzien van een klein verschuifbaar tongetje en hebben een specifieke klank. De pijpen zijn qua stemming erg kwetsbaar en zeer gevoelig voor temperatuurveranderingen. Om alle tongpijpen (toetsen) van de beide manualen zuiver te krijgen met de andere toetsen kost veel  tijd. Ook in het binnenwerk is door de fa. Reil klein onderhoud uitgevoerd. Het orgel klinkt nu weer als een “nachtegaal”.  Zodat wij met een fijne, muzikale ondersteuning kunnen zingen. Medio oktober  kreeg ik een verzoek van 3 orgelbroeders uit Vriezenveen om in onze kerk het orgel te zien, te bespelen en opnames te maken. 

Ik citeer nu deze bezoekers, waarom zij juist ons orgel en onze kerk wilden bezoeken.

“Donderdag 20 oktober 2016 gaan we naar Apeldoorn. We moeten met verschillende kerken afspraken maken, maar we hopen in ieder geval de Grote Kerk (Witte-orgel, 1896) en de Open Hofkerk (Naber-orgel, 1853)  te bezoeken. Bijzonder detail is dat in de Open Hofkerk een orgel staat dat grotendeels is opgebouwd uit materiaal van het oude Naber-orgel dat tot 1967 in de Hervormde Kerk te Vriezenveen stond. Ik kan me nog vaag herinneren dat het orgel er stond. Onlangs heeft de Hervormde Kerk in Vriezenveen twee engeltjes van zolder gehaald die lang verstopt waren, maar vroeger dus op dat Naber-orgel uit 1853 hebben gestaan”.

 Toen ik deze laatste opmerking hoorde heb ik hen om een foto gevraagd van het beeldje (ca 80 cm) dat nu in de Grote Kerk van Vriezenveen hangt.  Een foto heb ik in onze kerk bij het orgel gehangen. De 3 zeer enthousiaste orgelkenners hebben geluid- en foto-opnames gemaakt. Kijk maar eens op de website: http://bert.webbink.eu. De geluidsopnames komen binnenkort op de site te staan.

Jan heeft alle orgels gefotografeerd en we hebben ook geluidsopnames gemaakt. De foto’s staan inmiddels op de betreffende pagina’s. Het was weer een mooie dag en we zijn overal gastvrij ontvangen, waarvoor we erg dankbaar zijn.

 

Hartelijke groet, mede namens mijn orgelbroeders,

Bert

 

Bezoek Orgelmakerij Boogaard

Op 8 april 2017 zijn Ab en Jan Kristiaans naar Orgelmakerij Boogaard in Rijssen geweest. Dit was op uitnodiging van Ide Boogaard. Helaas kon ik er deze keer niet bij zijn. Een fotoreportage van het orgel dat in de werkplaats klaar stond voor een kerk  op Texel kunt u vinden op de pagina ‘Rijssen Orgelmakerij Boogaard’.

Hartelijke groet, Bert

1.000.000

Gisteren was het zover, deze site werd voor de miljoenste keer bezocht!
Wat leuk dat zoveel mensen een kijkje komen nemen en ook vaak terug komen om te kijken of er weer nieuwe orgels bezocht zijn en er weer nieuwe foto’s of geluidsopnames gepost zijn.
Ab en Jan Kristiaans, orgelbroeders, bedankt dat we samen zoveel orgelreizen maken. Ik hoop dat we dit nog jaren kunnen doen.
Alle bezoekers, bedankt voor jullie belangstelling. Als er suggesties zijn voor een orgelbezoek, dan horen we dat graag.

Hartelijke groet, mede namens Ab en Jan Kristiaans,
Bert Webbink

Apeldoorn Grote Kerk

img_7789

Het Johan Frederik Witte-orgel uit 1896 in de Grote Kerk te Apeldoorn.

img_7787 img_7785 img_7760 img_7842 img_7769 img_7765 img_7776 img_7774 img_7836 img_7820 img_7819 img_7821 img_7808 img_7832 img_7807

Dispositie
Hoofdwerk: Prestant 16′, Prestant 8′, Roerfluit 8′, Quintadeen 8′, Violon 8′, Octaaf 4′, Gemshoorn 4′, Quint 3′, Octaaf 2′, Mixtuur III-V sterk, Cornet V sterk (vanaf gis), Trompet 8′.
Zwelwerk: Holfluit 8′, Gemshoorn 8′, Viola 8′, Salicet 8′, Voix Célèste 8′ (vanaf cis), Fluit 4′, Salicet 4′, Nasard 3′, Flageolet 2′, Schalmey 8′, Dulciaan 8′, Tremulant.
Bovenwerk: Prestant 8′, Gedekt 8′, Octaaf 4′, Roerfluit 4′, Roerquint 3′, Octaaf 2′, Woudfluit 2′, Terts 1 3/5′, Quint 1 1/3′, Mixtuur III-VI sterk, Scherp III-IV sterk, Fagot 16′, Tremulant.
Pedaal: Prestant 16′, Open Subbas 16′, Octaaf 8′, Bourdon 8′, Quint 6′, Octaaf 4′, Bazuin 16′.
Koppelingen: Hoofdwerk – Bovenwerk, Hoofdwerk – Zwelwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Bovenwerk.
Speelhulpen: Combinatietrede Hoofdmanuaal.