Orgelpad naar Wierden, Almelo en Vriezenveen

Op 24 april 2017 zijn Ab, Jan en ik weer op orgelpad geweest, deze keer niet zo ver van huis: Wierden, Almelo en Vriezenveen.

We hebben de Hervormde Dorpskerk in Wierden bezocht, daar staat een Pels-orgel uit 1945, daarna zijn we richting Almelo vertrokken, eerst naar de Sint Georgius-basiliek met daarin drie orgels, een Vermeulen-orgel uit 1959, een Vierdag-transeptorgel uit 1974 en een Klop-kistorgel uit 2008. Vervolgens hebben we de Grote- of Sint Georgkerk in Almelo bezocht met daarin twee orgels, een van Leeuwen-orgel uit 1963 en een Vierdag-koororgel uit 1960. Als laatste vertrokken we naar Vriezenveen om het Pels & van Leeuwen-orgel uit 1968 te bespelen. Een mooi detail is dat de engelen van het oude Naber-orgel, dat voorheen in Vriezenveen stond en nu in de Open Hofkerk in Apeldoorn staat, later terug gevonden zijn en nu aan de  muur in de grote kerk in Vriezenveen in ere hersteld zijn. Bert Brouwer heeft er een stukje over geschreven in het kerkblad van de Open Hofkerk in Apeldoorn. Dit stukje wil ik u niet onthouden:

Orgelnieuws

Als eerste nieuws wil ik beginnen met ons eigen Naber-Reil OHK orgel. Onlangs is een deel van de orgelpijpen door ons gestemd, de zogenaamde tongwerken. Deze pijpen van de klarinet en de trompet, zijn voorzien van een klein verschuifbaar tongetje en hebben een specifieke klank. De pijpen zijn qua stemming erg kwetsbaar en zeer gevoelig voor temperatuurveranderingen. Om alle tongpijpen (toetsen) van de beide manualen zuiver te krijgen met de andere toetsen kost veel  tijd. Ook in het binnenwerk is door de fa. Reil klein onderhoud uitgevoerd. Het orgel klinkt nu weer als een “nachtegaal”.  Zodat wij met een fijne, muzikale ondersteuning kunnen zingen. Medio oktober  kreeg ik een verzoek van 3 orgelbroeders uit Vriezenveen om in onze kerk het orgel te zien, te bespelen en opnames te maken. 

Ik citeer nu deze bezoekers, waarom zij juist ons orgel en onze kerk wilden bezoeken.

“Donderdag 20 oktober 2016 gaan we naar Apeldoorn. We moeten met verschillende kerken afspraken maken, maar we hopen in ieder geval de Grote Kerk (Witte-orgel, 1896) en de Open Hofkerk (Naber-orgel, 1853)  te bezoeken. Bijzonder detail is dat in de Open Hofkerk een orgel staat dat grotendeels is opgebouwd uit materiaal van het oude Naber-orgel dat tot 1967 in de Hervormde Kerk te Vriezenveen stond. Ik kan me nog vaag herinneren dat het orgel er stond. Onlangs heeft de Hervormde Kerk in Vriezenveen twee engeltjes van zolder gehaald die lang verstopt waren, maar vroeger dus op dat Naber-orgel uit 1853 hebben gestaan”.

 Toen ik deze laatste opmerking hoorde heb ik hen om een foto gevraagd van het beeldje (ca 80 cm) dat nu in de Grote Kerk van Vriezenveen hangt.  Een foto heb ik in onze kerk bij het orgel gehangen. De 3 zeer enthousiaste orgelkenners hebben geluid- en foto-opnames gemaakt. Kijk maar eens op de website: http://bert.webbink.eu. De geluidsopnames komen binnenkort op de site te staan.

Jan heeft alle orgels gefotografeerd en we hebben ook geluidsopnames gemaakt. De foto’s staan inmiddels op de betreffende pagina’s. Het was weer een mooie dag en we zijn overal gastvrij ontvangen, waarvoor we erg dankbaar zijn.

 

Hartelijke groet, mede namens mijn orgelbroeders,

Bert

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.