Biografie Jan Kristiaans

foto 4

Mijn voorliefde voor muziek en orgel in het bijzonder is al in mijn vroegste jeugd ontstaan.
Ab en ik komen uit een Gereformeerd nest, dus zondags twee keer naar de kerk was heel normaal. Ook al begreep ik er vaak niks van, het orgel vond ik altijd prachtig.
Ab had de muzikale genen, ik de technische.
Ik ben begonnen met zelf opnemen uit frustratie, op concerten hoorde ik een heel ander orgel dan op LP. Vaak was de akoestiek totaal weggefilterd, ik heb me verdiept in opnametechniek en als je dan een broer hebt die organist is, is het plaatje snel rond.
Eerst met een bandrecorder, later digitaal en zo zijn er heel wat cd’s opgenomen van Ab en anderen.
Voor de site werk ik met de Zoom H4n audiorecorder, omdat het ondoenlijk is om elke keer alle apparatuur mee te slepen. De opnames zijn heel redelijk en geven een goed geluidsbeeld van de orgels.
Met fotografie kwam in aanraking toen ik mijn vrouw leerde kennen, zij was toen al druk bezig met spiegelreflex, lenzen, diafragma en sluitertijd. Mijn interesse was gewekt en zo begon mijn liefde voor zowel mijn vrouw als voor de fotografie.
Mijn voorkeur ligt bij natuur fotografie, maar toen Ab en Bert vroegen of ik mee wilde, leek mij dit een leuke uitdaging die ik graag aannam.
Momenteel werk ik met de Canon 5D Mark ll, een full frame camera, het liefste zonder flits zodat de warmte en kleur behouden blijven.
Het is elke keer weer een feest om met deze heren op pad te gaan en we hebben al veel dagen gehad met een gouden randje.
Het orgel is voor mij heel bijzonder, het kan fluisteren, Juichen, huilen…
Vooral als je dan tijdens een opname in een lege kerk zit kan het zeer aangrijpende muziek zijn.
Er is een dichtregel die zegt: Rode ogen, koude rillingen, God komt even Thuis.
Daar kan ik me aardig in vinden.
Jan Kristiaans

foto 2

IMG_5518

IMG_1287

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.