Ab Kristiaans in memoriam

Op 18 december 2022 is onze orgelbroeder Ab Kristiaans overleden. Ab is geboren op 13 mei 1954 en hij groeide samen met zijn drie broers op in Vriezenveen. Na de MULO is Ab gaan werken op het belastingkantoor in Almelo, maar hij kwam er al snel achter dat dit niet zijn roeping was. Na zijn studie theologie kwam hij als pastoraal medewerker in dienst bij ’s Heeren Loo in Ermelo, waar hij later administratief medewerker werd.

Al op zijn dertiende leerde hij het orgel kennen, en deze liefde ging niet meer over. Hij speelde in veel kerken, waaronder Sibculo, Lutten, Dedemsvaart en Vriezenveen. Ab was meer dan 40 jaar organist in de Ontmoetingskerk. Hij was al organist in de oude kerk aan het Westeinde in de tijd van Wicher Dam. Ab was een autodidact die geliefd was om zijn begeleiding, je kon gelijk horen dat hij achter het orgel zat en hij had een grote schare fans. In 2017 heeft hij het goud met diamanten draaginsigne ontvangen voor zijn lange staat van dienst. De laatste tijd nam zijn gezondheid langzaam af en in augustus 2022 is hij opgenomen in het hospice in Hardenberg, waar hij op 18 december is overleden. Tijdens de uitvaartplechtigheid hebben we geluisterd naar opnames van zijn eigen orgelspel, opgenomen in Bolsward, waar naar zijn zeggen het mooiste orgel van Nederland staat en waar zijn broer Jan vele opnames heeft gemaakt. Ab is 68 jaar geworden.

Hieronder hebben we een collectie foto’s geselecteerd van Ab door de jaren heen, op de ontelbare orgelpaden die we samen hebben gehad. We zullen hem daar in de toekomst wel missen!

2004_0619Image0115 P1000278

 

Biografie Ab Kristiaans

Ab Kristiaans (1954) werd geboren in Vriezenveen. Nadat hij op 10-jarige leeftijd een tijdje les kreeg van Berend Stegeman, kreeg zijn vader een hersenbloeding, waardoor de lessen wegens gebrek aan geld werden stopgezet.

Hij kreeg een schriftelijke cursus Klavarskribo in handen, wat hij zichzelf aanleerde en waar hij tot op de dag van vandaag aardig mee uit de voeten kan.

Ab is organist in tien kerken in Overijssel. Hij wordt door zijn geheel eigen speelstijl overal gewaardeerd. Hij heeft drie cd’s opgenomen: twee in de Martinikerk in Bolsward en een in de Bovenkerk in Kampen.

3 gedachten over “Ab Kristiaans in memoriam

 1. Egbert Schoenmaker

  Zo kom ik jou opeens tegen op een website. Inderdaad ik herken je nog, moest wel even denken, maar toch.
  Leuk dat je hobby orgelspelen niet verdwenen is, maar een behoefte is gebleken. Dat zijn de echte zeggen we dan. Groeten Egbert

  1. Ab Kristiaans

   Dag Egbert,

   Leuk om op deze manier iets van je te horen!!
   Ik herinner me nog dat je bij Albert Broekhuizen tijdens de muziekles de klas werd uitgestuurd. En dat je me stiekem hebt laten spelen in de Herv. kerk op het Pels en van Leeuwenorgel.
   Hartelijke groet,

   Ab Kristiaans

 2. Arend-Wim Estié

  Dag Ab,

  Zou ik je e-mailadres mogen hebben? Bij het versturen van de liturgie van aanstaande maandag krijg ik een foutmelding terug op de online adres.
  Alvast dank.

  Groeten,

  Arend-Wim Estié

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.